Internetova Encyklopedia Poľovnictva

 

Jeleň lesný

Jeleň lesný (Cervus elaphus), známy tiež pod názvom jeleň európsky, je veľký párnokopytník z čeľade jeleňovitých párnokopytníkov (Cervidae). Vyskytuje sa na rozsiahlom území Európy, na Kaukaze, v Malej, západnej a strednej Ázii a izolovane aj na území medzi Marokom a Tuniskom, čo z neho robí jediný druh jeleňa v Afrike. Človekom bol neskôr zavlečený aj do iných častí sveta, napríklad do Austrálie, na Nový Zéland alebo do Argentíny.
Po celé storočia bol jeleň lesný veľmi obľúbenou lovnou zverou, čo na značnej časti jeho areálu rozšírenia platí dodnes. Hoci bola jeho početnosť často viditeľne oslabená, vďaka spätnej znovuzavedenie do voľnej prírody a mnohých ochranárskym opatreniam prežíva v pomerne hojnom počte aj v súčasnej dobe.

Zdroj